Mobil kırıcı taş kırma ve eleme tesisi olarak bilinen konkasör tesislerinde iri boyutlu taşların daha küçük kübik parçalara ayrılmasını sağlayan ekipmandır. Mobil konkasör tesisi ana ekipmanı oldukları için kırıcılar da taşınabilir bir yapıda tasarlanır.
Mobil kırıcı kolay nakliye edilebilir bir yapıya sahiptir. Bu yüzden bir proje sahasından başka bir alana taşınması oldukça kolaydır. Pratik bir şekilde nakliye ve montaj işlemlerinden geçen kırıcı makinelerin farklı tiplerde farklı modelleri bulunmaktadır. Bu modellerin seçiminde firmanın faaliyet gösterdiği alan ve geresinim duyduğu agrega üretim miktarı etkili olmaktadır.
Mobil Taş Kırıcı
Günümüzde yapı/inşaat sektörü başta olmak üzere, birçok alanda hazır beton kullanılmaktadır. Hazır beton üretilebilmesi için bazı yapı elemanlarına ihtiyaç duyulur. Bunların başında da agrega gelir. Peki agrega nedir? Agrega, iri boyutlu taşların bazı işlemlerden geçerek beton yapımına uygun boyutlara gelmiş halidir.
Konkasör nedir? Kırma eleme tesislerine iletilen taşların parçalanarak küçük kübik boyutlara getirilmesini sağlayan ekipmanlar, kırıcı makinelerdir. Bu makinelere konkasör de denilir. Kırıcı, içerisine atılan taşları farklı yöntemlerle parçalayarak istenilen boyutlara getirir. Oldukça sert ve aşındırıcılığı yüksek madenleri de işlediği için kırıcılar sağlam ve dayanıklı olmalıdır.
Günümüzde agrega üretimi ancak konkasör tesisleri aracılığıyla sağlanabilmektedir. Bu tesislerde birçok makine ve ekipman bir arada, senkronize bir şekilde çalışır. Taş kırma makinesi bu tesislerin ana elemanıdır.
Mobil Kırıcı Fiyatları
Kırma, konkasör tesisinin temel işlevidir. Hem sabit hem de mobil kırıcıların kendine özgü avantajları bulunmaktadır. Mobil kırıcılar bir kısmını aşağıdaki gibi sıralayabileceğimiz bazı avantajlara sahiptir:
- Firmaları montaj ve demontaj gibi maliyetlerden kurtarır.
- Bir tır üzerinde kolayca taşınabildikleri için nakliye giderlerini azaltır.
- Yüksek performansta faaliyet gösterebilir.
- Uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.
- Kısa dönemli projeler için firmalara kâr sağlar.
- Sabit kırıcıların yaptığı tüm işlemleri yapabilir. Ancak sabit kırıcıların üretim hacimleri genel olarak daha yüksektir.
FABO uzun yıllardan beri konkasör tesisi ve beton santrali üretimi gerçekleştiren, sektörün öncü markasıdır. Tüm ürünlerini kendi mühendis kadrosuyla imal etmektedir. FABO Global hem sektöre hem de Ar-Ge çalışmalarına önemli yatırımlar yapmaktadır. Firmaların konkasör tesisi ve konkasör tesisi ekipmanı ihtiyaçlarına pratik ve uygun çözümler sunmaktadır.
Sabit veya mobil yapıdaki kırıcı modelleri noktasında da geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Mobil konkasör fiyatları ve diğer tüm ihtiyaçlarınız için bizimle iletişime geçebilir, konuyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Satılık Mobil Konkasör
Satılık konkasör tesisleri temelde iki tipte üretilmektedir. Bunlar sabit ve mobil konkasör tesisleridir. Bu kırıcıların en sık kullanıldığı iki alan vardır.
- Gezici proje sahaları: Konkasör tesisleri genellikle işlenmek istenen hammaddenin bulunduğu alana kurulurlar. Bu yüzden maden yatağı, dere yatağı veya başka zor alanlarda çalışırlar. Bazı durumlarda bir alanda bulunan hammadde tükendikten sonra proje sahası başka bir alana kaydırılabilir. İşte bu tarz projeler için mobil kırma tesisleri firmaların taşıma ve montaj giderlerini düşürür. Bu da firmaya önemli avantajlar sağlar.
- Kısa dönemli projeler: Konkasör tesisleri agrega üretimi gerçekleştirmek amacıyla tasarlanır. Fakat bazen beton üretiminin yapıldığı alana da kurulabilmektedir. Firmalar, konkasör tesislerini uzun dönemli yatırım aracı olarak düşündükleri için proje bitiminde onu başka bir projede görevlendirebilir. Bu aşamada tesisin demonte edilmesi, taşınması ve monte işlerinin yapılması zahmetli ve masraflı olabilir. Mobil kırma tesisleri ise kolayca nakliye edilebilip yeni sahaya rahatlıkla kurulabilmektedir.
Mobil Kırıcı Kiralık
Kiralık ya da ikinci el mobil konkasör seçenekleri olsa da uzun vadede daha yüksek kârlar için sıfır ürünler önerilmektedir. Garantili ve uzun ömürlü sıfır makineler, çok uzun süreler boyunca yüksek performansta çalışmaktadırlar. Konkasörler çalışma prensiplerine göre çeneli, konik ve darbeli olarak üç grupta incelenebilir.
Mesela darbeli kırıcılar orta sertlikte ve az miktarda aşındırıcılığa sahip malzemelerin kırılması amacıyla tasarlanan makinelerdir. Bu kırıcılar tesislerle iyi entegre olup yüksek performans sergiler. Çeneli kırıcılar ise ayrıca çıkacak ürünün ebatlarının kontrol edilmesi imkânı da sağlamaktadır. Ayarlanabilen yapıları ve kolay kontrol mekanizmaları sayesinde farklı büyüklükte agrega üretimi gerçekleştirebilmektedir.
Bir darbeli kırıcı taşları basınçla değil darbeyle kırar. Kırılacak malzeme önce oldukça hızlı bir şekilde dönen rotor tarafından alınır. Malzemenin ivmelendirilmesi sağlanır. Ardından sabit bir darbe mekanizmasına (darbe plakaları) savrulur. Böylece parçalanma işlemi gerçekleşmiş olur. Mobil yapıları sayesinde de proje alanına kolayca taşınıp monte edilebilir.
Tersiyer Kırıcı Ne Demek?
Tersiyer kırıcı konkasör tesislerinde üçüncül kırma işlemini gerçekleştirmektedir. Kum makinesi olarak da bilinen tersiyer kırıcıdan çıkan ürün oldukça ince yapıdaki kumdur. Bu makineler dere yataklarındaki, madenlerdeki, kalkerlerdeki malzemeleri küçültebilir.
Tersiyer kırıcılar genellikle granit, bazalt, kireçtaşı, kuvars gibi minerallerin kırılmasında kullanılır. Konkasör tesislerinde yüksek performans gösteren bu model hidrolik ayar sistemine sahiptir. Ayrıca mobil yapıda tasarlanmaları sayesinde kullanıcı firmalara önemli avantajlar sunar. Bakım, montaj ve nakliye giderleri oldukça düşüktür.
Primer (birincil) kırıcılar ise kaba bir kırma gerçekleştirir. Elde edilen malzeme nispeten büyük boyutludur. Bu malzemeler sekonder (ikincil) kırıcılar ile tekrar küçültülebilir. Fabo bünyesinde her üç kırma makinesi türü de üretilmektedir.
Çeneli Kırıcı Ne Demek?
Konkasör tesisleri ve kırıcılar farklı malzemeleri farklı boyutlara getirmek için tasarlanırlar. İşlenen taş veya madenin türüne göre farklı kırıcı modelleri geliştirilmiştir. Madenin sertliği, aşındırıcılığı ve çıkan ürünün durumuna göre farklı çalışma prensibine sahip kırıcılar bulunmaktadır. Günümüzde en çok tercih edilen mobil kırıcı modelleri şunlardır;
- Mobil dik milli kırıcı
- Mobil çeneli kırıcı
- Mobil darbeli kırıcı
- Mobil tersiyer kırıcı
- Mobil konik kırıcı
Çeneli kırıcı, agrega üretimi için tasarlanan taş ocaklarında ve geri dönüşüm işlemlerinde kullanılan oldukça güçlü kırıcılardır. Sertliği ve aşındırıcılığı yüksek bazalt, granit gibi kayalardan daha az sertliğe sahip kayalara kadar birçok kayaç türünde kullanılabilir.
Çeneli kırıcılar içerisine iletilen malzemeyi sıkıştırma kuvvetiyle parçalamak üzere tasarlanmıştır. Çeneli kırıcılarda iki adet çene adı verilen yapı bulunur. Bunlardan bir tanesi hareketli, diğeri ise sabittir. Parçalanmak istenen malzeme bu iki çene arasında sıkıştırılıp parçalanır. Çeneli kırıcılarda çenelerin ayarlanması kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bu sayede farklı özelliklerde ve ebatlarda ürün çıktısı alınabilir.
Mobil yapıda tasarlanan çeneli kırıcılar kolayca nakliye edilebilir. Bu özellikleri sayesinde proje bitiminde bir sahadan başka bir sahaya daha az maliyetle taşınabilir. Kısa sürede işletmeye hazır hale getirilebilir.
“Mobil Konik Kırıcı”
Mobil konik kırıcı sert ve aşındırıcılığı yüksek taşlardan, daha yumuşak veya orta sertlikteki kayaç ve cevherlerden çeşitli sektörlerde kullanılmak amacıyla küçük boyutlu malzeme elde etmek için kullanılır. Konik kırıcılar genel olarak granit, bazalt, andezit, dere malzemesi gibi sert ve aşındırıcılığı yüksek madenlerin kırılıp ufaltılması için; konkasör tesislerinde kullanılan güçlü makinelerdir.
Premier/primer, sekonder ve tersiyer kırıcı olarak kullanılabilen bu kırıcılar, içine gelen malzemeyi sıkıştırarak kırma prensibiyle çalışır. Konik kırıcıların çalışma prensibi, içerisinde bulunan malzemeleri sıkıştırma, kesme ve bükme etkisiyle kırmaktır. Malzemeyi sıkıştırarak kırdıkları için düşük toz ve aşınma oranları sunmaktadır.
Paletli Mobil Konkasör
Mobil konkasörler zaten taşınabilirlik özellikleriyle öne çıkmaktadır. Paletli yapı ise bu özelliği bir adım ileri taşımaktadır. Paletli bir gövdeye sahip olan bu kırıcılar, saatte ortalama 1 kilometre yol gidebilmektedir.
Farklı proje alanlarına kolayca taşınabilmektedir. Yeni alanlara hızlıca adapte olabilen paletli konkasörler, kısa süre içinde çalışmaya hazır hale gelmektedir. Paletli mobil konkasör aslında eksiksiz bir kırma eleme tesisidir. Bu tesis, tek şase sırasıyla;
- Titreşimli besleme bunkeri
- Jeneratör besleme
- Titreşimli elek
- Stok konveyörleri
Şeklinde sıralanabilecek bileşenlerden oluşmaktadır. Paletli sistemin avantajları nelerdir?
- Çok yönlü hareket yeteneği sağlar.
- Uzaktan kumanda ile kontrol edilebilir.
- Yüksek eleme kapasitesine sahiptir.
- Bakım maliyetleri oldukça düşüktür.