Kırma Tesisi

Kırma Tesisi

Kırma tesisi taş ve maden ocaklarında, atık yapı malzemelerinin parçalanmasında sıklıkla kullanılan oldukça işlevsel bir endüstriyel tesistir. Kırma tesisinin temel amacı, taş, cevher ya da kırma işlemi hangi materyal için yapılıyorsa o materyalin gerekli boyutlara ulaşmasını sağlamaktır.

Kırma tesisi kırılan materyalin istenen boyuta ulaştırılabilmesi için kendi içerisinde farklı istasyonlara sahiptir. Bunlar birincil, ikincil ya da üçüncül kırma istasyonları olarak ifade edilir. Eskiden sadece sabit olan bu tesisler, artık mobil ve taşınabilir tasarımlara da sahiptir.

Kırma Tesisi Bileşenleri

Kırma tesisi kendi içerisinde farklı kırma istasyonlarına sahip olduğu gibi kırma haricinde farklı görevleri üstlenen ekipmanlara da sahiptir. Kırma tesisini oluşturan bu ekipmanlar şunlardır:

  • Titreşimli Besleyici: Kırılacak malzeme bu makineler aracılığıyla çeneli ya da darbeli kırıcıya yönlendirilir.
  • Kırıcılar: Kırma işlemini gerçekleştiren bu makineler, materyale göre değişiklik gösterebilir. Çeneli kırıcı, darbeli kırıcı ve konik kırıcı bu kırıcı tiplerine örnektir.
  • Titreşimli Elek: Kırıcıların belirli bir boyuta getirdiği materyalleri eleme işlevini üstlenir. Büyük boyutlu parçalar kalmışsa ayırır.
  • Bantlı Konveyör: Tesisin farklı istasyonları arasındaki bağlantıyı sağlar. Malzemeyi bir makineden diğerine aktarır.

Kırma Tesisi Tipleri

Madencilik, agrega ya da inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin tamamı kırma tesislerinin avantajlarından faydalanır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta,  hangi kırıcı tipinin yapılacak işe uygun olduğunu doğru tespit etmektir. Bazı işletmeler, operasyonlarını sürdürmek için sadece tek tip bir kırıcıyla idare edebilirken bazıları için ikincil hatta üçüncül kırıcılar gerekebilmekte, bu makinelerin seçiminin dikkatlice yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla, en yakın taş kırma tesisi ararken makinenin hangi materyaller için ne amaçla kullanılacağı özellikle belirtilmelidir.

Konkasör Tesisi

Çeneli Kırıcı

Çeneli kırıcılar genelde birincil kırıcılardır. Materyalin bir sonraki kırma aşamalarına hazır olmasını sağlarlar. Materyali konveyörler aracılığıyla taşınabilecek bir boyuta getirirler.

Çeneli kırıcı bir adet sabit bir adet de hareketli çene aracılığıyla malzemeyi kırar. Malzeme iki çene arasında gidip gelerek kuvvete maruz kalır, bunun sonucunda da daha küçük parçalara ufalanır.

Darbeli Kırıcı

Darbeli kırıcılar, bir kırma tesisinde pek çok aşamada kullanılabilirler. Yani bazı durumlarda birincil ya da ikincil kırıcı görevini üstlenebilirler.

Yatay şaft kırıcılar (HSI) ve dikey şaft kırıcılar (VSI) olarak iki farklı tipte üretilirler. Yatay şaft kırıcılar birincil, ikincil ya da üçüncül kırma aşamalarında kullanılabilirler. Dikey şaft kırıcılar ise materyalin son aşamada kübik bir şekil alması amacıyla son aşamada kullanılır.

Konik Kırıcı

Konik kırıcılar genel olarak ikincil ve üçüncül kırma aşamalarında tercih edilir. Malzemenin birincil kırma işlemine gerek duymayacak denli küçük olduğu durumlarda, ilk aşama kırıcı olarak da kullanılabilirler.

En Yakın Taş Kırma Tesisi

Uygun bir yatırım maliyetiyle sektöre hızlı bir giriş yapmak ya da işletme maliyetlerinizi düşürerek şirketinizi büyütmek için FABO’nun konkasörlerini güvenle kullanabilirsiniz. Konkasör çeşitlerimiz ve fiyat bilgileri hakkında ayrıntılı bilgi almak için bizi arayın.

Titreşimli Elekler