Hazır Beton Nasıl Üretilir?
Hazır beton nasıl üretilir? Sorusu hem beton üreticileri hem de beton ihtiyacı için tedarikçi firmalar tarafından önem arz eden bir sorudur. Beton günümüzde inşaat ve yapı sektörü başta olmak üzere pek çok alanda kullanılmaktadır. Beton üretimi iri boyutlu kayaların kırılıp agrega haline getirilmesiyle başlayan bir süreçtir.
Hazır beton nasıl üretilir? Sorusuna dönecek olursak; hazır beton belli oranlarda doğal veya yapay agreganın su ve çimentoyla karıştırılması sonucu elde edilir. Beton esasında bir karışım olmakla birlikte asıl işlevini kuruduktan sonra yerine getirmektedir.
İnşaatlar İçin Hazır Beton Nasıl Üretilir?
Hazır beton elde edilebilmesi için öncelikle bu işlem için gerekli malzemeler tedarik edilmelidir. Bu süreçte üretimi ve tedariki en zor olan malzeme agregadır. Agrega, küçük boyutlu veya küçük boyutlara getirilmiş küçük, kübik taş parçalarıdır. Doğada bu boyutlarda taşlar bulunabilmektedir. Fakat agrega üretimi için genellikle konkasör tesisleri kullanılır. Konkasör tesisleri iri boyutlu sert taşları işleyerek beton üretimi için elverişli hale getirir. Bunun için taşları birkaç aşamadan geçirerek işler ve istenilen boyutlarda agrega elde eder.
Konkasör tesisleri aracılığıyla agrega elde edildikten sonra beton imalatı için sadece çimento ve suya ihtiyaç duyulur. İnşaat ve yapılarda kullanılan hazır beton, beton santrallerinde üretilmektedir. Bu büyük makineler, ayarlanan ölçülerde agrega, çimento ve suyu mikserler aracılığıyla karıştırarak beton harcı elde ederler. Beton santralleri farklı kapasite ve boyutlarda olabilmektedir.
Beton Santrali Nedir?
Beton santrali kullanıma hazır beton üretimi yapan büyük boyutlu tesislerdir. Günümüzde yapılan inşaat ve yapıların büyük bir çoğunluğunda bu tesislerde üretilen hazır beton kullanılmaktadır. Beton santralleri yüksek miktarda beton üretebilen oldukça güçlü makinalardan bir araya gelir. Hazır beton genellikle iki şekilde kullanılır. Bunlardan ilki inşaatın yapılacağı alanda beton üretimi gerçekleştirmektir. İkinci ise hazır beton santralde üretildikten sonra özel mikser kamyonlar aracılığıyla başka bir alana taşınması şeklindedir.
Günümüzde tüm dünyada yaygın olarak kullanılan hazır beton ihtiyacı ve özellikleri değişebilmektedir. Bu yüzden beton santrali üreticileri de firmaların farklı ihtiyaçlarını karşılamak için farklı modellerde santraller üretmektedir. Beton santralleri;
- Sabit beton santrali
- Mobil beton santrali
- Kompakt beton santrali
Olmak üzere 3 farklı yapıda tasarlanırlar. Her beton santrali çeşidinin kendine has özellikleri ve avantajları bulunmaktadır. Aşağıda beton santrali türlerini daha detaylı bir şekilde ele alacağız.
Sabit Beton Santrali
Sabit beton santrali, yüksek kapasitede üretim yapma özelliğine sahip, sabit bir gövde üzerine inşa edilen santrallerdir. Yüksek performans gerektiren projeler için çok iyi verim alınan bu tesisler, saatte ortalama 30 ile 200 m3 arasında beton üretimi yapabilmektedir. Firmaların sektörüne ve ihtiyaçlarına göre farklı mikser seçenekleri bulunur.
Sabit beton karıştırma tesislerinin öne çıkan diğer avantajları ise şu şekildedir:
- Yüksek kapasitede daha fazla beton üretimi
- Uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanabilme
- Bilgisayarlı otomasyon sistemiyle kolay kullanım
- Ekstra mikser seçeneği ile çeşitli tiplerde beton elde etme olanağı
Mobil Beton Santrali
Mobil beton santrallerinin en önemli özelliği beton karışımını ve üretimini sağlayan tüm ekipmanların taşınabilir bir gövde üzerine kurulu olmasıdır. Taşınabilir gövde tasarımına sahip beton santralleri kolay nakliye edilebilmektedir. Tek bir tıra yüklenerek taşınabilmektedir. Taşınma maliyeti düşük olan mobil beton santralleri ayrıca montaj ve demontaj kolaylığıyla da şirketlerin maliyetini düşürür, uzun vadede kârlılık sağlarlar.
Mobil beton karıştırma tesislerinin öne çıkan diğer avantajları ise şu şekildedir:
- Herhangi harici bir güç kaynağı olmadan da çalışabilme
- Kurulum esnasında vince ihtiyaç duymadan, kolayca üretime hazır hale gelebilme
- Şantiyede fazla alan kaplamadığı için dar çalışma sahalarında da rahatlıkla kullanma
- Kolay bir şekilde montaj ve demontaj edilebilme
Kompakt Beton Santrali
Kompakt beton santrali hem sabit beton santrallerinin hem de mobil beton santrallerinin avantajlarını bünyesinde birleştiren santrallerdir. Proje sahasının bulunduğu yere noktaya rahat bir şekilde taşınabilirler. Böylece kısa sürede üretime hazır hale gelen kompakt beton santralleri, yüksek kapasitede kaliteli beton imalatı gerçekleştirir.
Kompakt beton santralleri temel olarak; agrega bunkeri, agrega tartı bandı, mikser besleme bandı, agrega kovası, çimento siloları, çimento helezon, beton mikseri ve otomasyon sisteminden oluşmaktadır. Kompakt beton santrallerinin avantajları şu şekildedir;
- Kolayca nakliye edilebilir
- Daha dar sahalarda kolayca kullanılabilir
- Yüksek performansta çalışır
- Firmaların işletme ve nakliye giderlerinin büyük oranda düşürülmesine ve kârlılık oranının arttırılmasına yardımcı olur.
FABO Beton Santralleri
FABO Global markası beton santrali ve konkasör tesisi imalatı gerçekleştiren piyasadaki öncü firmalardandır. Bünyesinde ürettiği beton santralleri günümüzde dünyanın farklı kıtalarında kullanılmaktadır. FABO Global tarafından üretilen beton santralleri firmalara önemli avantajlar sunmaktadır. Bunlar;
- FABO Global beton santralleri FABO mühendisleri tarafından tasarlanmaktadır
- Tüm beton santralleri yüksek teknoloji kullanılarak üretilir
- Uzun yıllar hiçbir problem yaşanmadan kullanılabilir
- Firmalar FABO’nun servis ve yedek parça hizmetinden yararlanabilir
- Firmalara uygun maliyetlerle beton santrali kurumuna imkân verir