Granit Kırma Makinesi

Granit Kırma Makinesi

Granit kırma makinesi doğada işlenmemiş halde bulunan granit madeninin belli alanlarda kullanılmak üzere küçük parçalara ayrılması işleminde kullanılan güçlü makinelerdir.

Granit kırma makinesi taş kırma ve eleme tesisi denilen ve granit gibi sert mineralleri kırarak yapı sektöründe kullanılması amacıyla işleyen tesislerdir.

Granit Kırma Makinesi Nedir?

Granit, sert ve kristal yapılı minerallerden meydana gelen tane görünüşlü magmatik felsik müdahaleci magmatik bir kaya türüdür. Sertliği ve dayanıklılığı ile eskiden beri anıt ve altyapı malzemesi olarak kullanılan granitin günümüzde iki ana kullanım alanı vardır.

Bunlar;

  • Blok taş
  • Kırma taş mıcır

Kırma taş mıcır, sağlamlığın ve uzun kullanım ömrünün önemli olduğu yapılarda kullanılmak amacıyla üretilir. Doğadaki granit yataklarından çıkartılarak taş kırma ve eleme tesisleri olan konkasör tesislerinde işlenen granit, birçok inşaatın temel malzemesini oluşturur. Mıcır olarak elde edilen son ürün, asfalt yol çalışmalarında dolgu malzemesi olarak oldukça sık kullanılmaktadır. Mukavemeti oldukça yüksek bir maden olan granitin elde edilmesi de zor bir süreçtir.

Taş Kırma ve Eleme Tesisi

Konkasör tesisi olarak da bilinen taş kırma ve eleme tesisleri inşaat ve diğer altyapı/üstyapı projelerinde kullanılmak üzere gerekli olan agreganın üretildiği tesislerdir. Bu tesisler maden yataklarından çıkartılan granit gibi sert madenlerin çıkartılıp kırma ve eleme işlemlerinden geçirilerek kullanıma hazır hale getirilmesinde kullanılır. Oldukça sert bir yapıda olan granitin kırılarak küçük parçalara ayrılması için farklı kırıcılar kullanılmaktadır.

Çeneli Kırıcı

Çeneli kırıcılar granit gibi sert malzemelerin kırılması için sıkıştırma kuvvetini kullanan kırıcı çeşididir. Uygulanan bu sıkıştırma kuvveti, biri sabit duran diğeri ise hareket eden iki çene benzeri yapı sayesinde elde edilir. Çeneli kırıcılar maden sektöründe granitin yanında kireçtaşı, bazalt gibi agrega imalatında da kullanılır.

Darbeli Kırıcı

Darbeli kırıcılar küçültmek istenilen malzemeyi kırmak için basınç kullanmazlar. Madeni doğrudan darbeyle kırma işlemini gerçekleştirirler. Basınç kullanıldığında istenilen kübiklik oranına ulaşılamadığı için bu yöntem geliştirilmiştir.

Konik Kırıcı

Konik kırıcılar genelde aşındırıcı ve sert kayaçların kırılması amacıyla kullanılırlar. Kırma işlemi sırasında periyodik olarak hareket eden manto, konkava göre açılma ve kapanma hareketi yapar. Malzeme kapanma sırasında araya sıkışır. Açılma sırasında da kırıcı odasından aşağı hareket eder. Böylece iri taş parçaları ufalanarak yeniden üretime hazır hale gelir.

 

Kuru Beton Santrali