Konik Kırıcı

Konik kırıcı makineler, taş kırma eleme tesislerinde uzun süreler boyunca çalıştırılabilmektedir. Bu süre içerisinde makine parçaları da ağır yüklere maruz kalmaktadır. Kırma işlemi, boyut küçültmenin ilk adımıdır. Bu makineler crusher (kırıcı) olarak da adlandırılmaktadır.

Konik kırıcı, işletmeler tarafından pek çok farklı amaca hitap edecek şekilde kullanılabilmektedir. Örneğin sadece kaba parçalar üretmek isteyen sektörler de kum boyutu kadar küçük parçalara ulaşmak isteyen sektörler de konik kırıcılardan faydalanabilmektedir. Bu makineler, kayaç parçalarını veya cevherleri kırarak belli boyutlarda küçülmesini sağlamaktadır.

Konik Kırıcı Nedir?

Konik kırıcılar, çoğu zaman sert ve aşındırıcı kayaçların kırılarak ayrıştırılması için kullanılan makinelerin genel adıdır. Konik, koni biçimli demektir. Darbeli kırıcı, çeneli kırıcı gibi farklı tiplerde makineler de mevcuttur. Bu makineler konkasör ismiyle bilinmektedir.

Konik kırıcı çalışma prensibi, malzemeleri sıkıştırma ve kesme gibi etkilerle kırmaktır. Makinenin dikey bir kesitine bakıldığında, mantonun periyodik olarak hareket ettiği görülecektir. Makine, sabit konkava göre açılma-kapanma hareketiyle çalışmaktadır. Kapanma esnasında, araya giren kayaç parçaları sıkıştırılır. Açılma hareketi sırasında, parçalar kırıcı odasından aşağı yönlü bir hareket sergiler.

Çalışma sırasında bir arıza oluşması halinde, kullanıcıların aklına konik kırıcı yedek parça konusu gelmektedir. Tüm kırıcı makinaların yedek parçaları firmamız tarafından üretilmektedir. İhtiyaç halinde bu parçalar hızlıca temin edilip arıza çözülmektedir.

Konik kırıcı parçaları, konkasörün çalışması için gerekli olan temel bileşenlerdir. En önemli parçalar, şüphesiz kırma işini yapan manto ve konkav adlı kısımlardır. Bahsi geçen bileşenler belli bir oranda manganez içeren çelikten üretilmiştir. Bu sayede yüksek mukavemete sahiptirler. Makinada soket, yatak, hidrolik piston ve ana mil gibi farklı bileşenler de bulunmaktadır.

Yer çekiminin de etkisiyle aşağı yönlü akış ve kırıcı odasının tekrarlayan sıkıştırıcı kuvveti sebebiyle malzeme hareket eder. Her sıkıştırma sırasında kayaç parçaları kısmen kırılmış olur. Bu tipteki konkasörlerle özellikle de bazalt, granit, dere taşı gibi kayaçlar kırılabilmektedir.

Konik Kırıcı Özellikleri

  • Krom, demir, bakır madenlerindeki sert materyallerin kırılmasında kullanılabilmektedir.
  • Düşük enerji tüketimine, dolayısıyla yüksek enerji verimliliğine sahip güçlü makinelerdir.
  • Pek çok endüstri kolunda tercih edilmesinin yanında en çok inşaat ve madencilik sektöründe kullanılmaktadır.
  • Balımı ve temizliği kolay, maliyeti görece düşüktür.
  • Mobil (taşınabilir) kırıcılar sayesinde taşıma giderleri düşük olan mobil kırma eleme tesisleri kurulabilmektedir. Ayrıca bu tesisler bir tır yardımıyla taşınarak farklı bölgelere de pratik olarak nakledilebilmektedir.
  • Hidrolik çene ayar sistemine sahiptir.
  • Toz korumasına sahiptir. Ek olarak kırıcıya girebilecek demir parçalara karşı özel bir koruma sistemi de vardır.
  • Parçaları sıkıştırma etkisiyle kırdığı için oluşturduğu toz miktarı da düşük kalmaktadır.
  • Yüksek boyut küçültme oranına sahip, güvenilir araçlardır.
  • Symons ve Hydrocone tipi konik kırıcılar arasındaki esas farklılıklar, temel mil tasarımı ve sistemsel yüklere göre farklılaşan yatak tasarımlarıdır.
  • Uzun ömürlü makinelerdir.

Konik Kırıcı Kullanım Alanları

Konkasör tesisinde, birkaç farklı düzeyde iş yapabilen çok yönlü makinalardır. Kırma işleminin bazı aşamaları vardır. Kırıcıların bu evrelerde hangi işe yaradığını aşağıdan inceleyebilirsiniz.

  • Birincil kırma işlemi (Premier)

Kaba kırma olarak da bilinir. Büyük boyuttaki kayaçlar ve madenler kabaca 5’te 1 oranında bir küçülme işlemine uğramaktadırlar. Nispeten düşük işletme maliyetleri nedeniyle pek çok tesiste birincil kırma için konik kırıcı makineler tercih edilmektedir.

  • İkincil kırma işlemi (Sekonder)

Malzemenin ebatına göre seçilen kırma işleminde kırıcı, ikincil (sekonder) kırmayı sağlamak için kullanıldığında elde edilen malzeme 0.60 ila 40 mm civarında olur.

  • Üçüncül kırma işlemi (Tersiyer kırıcı)
  • Peki tersiyer kırıcı ne demek? Üçüncül kırıcı anlamına gelen bu tabir, daha önce iki kez bu işleme tabii tutulup küçük parçalara ayrılan materyalin tekrar daha küçük parçalara ayrılarak kırılması anlamına gelmektedir. Bu aşamadaki kırma işlemlerinde elde edilen malzemenin boyutu oldukça küçüktür, kum ebatındadır. 0.5 mm boyutunda malzemeler üretilmektedir. Eğer işletmenin çok küçük parçalara ihtiyacı varsa üçüncül kırma işlemi yapılabilmektedir.
Konik Kırıcı

Konik Kırıcı Çeşitleri

FABO olarak 19 yıllık geçmişimizle geniş bir ürün yelpazesine sahibiz. Konik kırıcı ürün çeşitlerimizi bu başlık altında bulabilir ve inceleyebilirsiniz.

  1. CC-100 Konik Kırıcı
MODEL CC-100
Kapasite 100-1150 T/S
Besleme Açıklığı 150 mm
Motor Gücü 90 kW
Ağırlık 6150 Kg
Boyut (Ölçüler) 1950x2210x1030 mm

 

  1. CC-200 Konik Kırıcı
MODEL CC-200
Kapasite 200-250 T/H
Besleme Açıklığı 185 mm
Motor Gücü 110-132 kW
Ağırlık 11230 Kg
Boyut (Ölçüler) 2520x2540x1100 mm

 

  1. CC-300 Konik Kırıcı
MODEL CC-300
Kapasite 300-400 t/h
Besleme Açıklığı 241 mm
Motor Gücü 200 kW
Ağırlık 16190
Boyut (Ölçüler) 3030x2775x1200 mm

 

  1. CS-440
MODEL CS-440
Kapasite 300-550 T/H
Besleme Açıklığı 500 mm
Motor Gücü 220 kW
Ağırlık 19300 Kg
Boyut (Ölçüler) 3100x2850x1300 mm

 

Konik Kırıcıların Kullanımı

  • Hidroset Kontrolü: Ana şaft birleşimini ayarlayan güçlü bir hidrolik jakından oluşmaktadır. Ayarlama işlemi tek bir kişi tarafından 1 dakikadan daha kısa bir sürede yapılabilmektedir. Bu işlem on yıllardır başarıyla uygulanmakta ve kullanılmaktadır.
  • Düşürme Ayarı: Yağ tankından hidroset silindirine yağ pompalamaya yarar. İstenilen ayara gelinceye kadar kapağın yükselmesini sağlamaktadır.
  • Yükseltme Ayarı: Yağ, tanka geri akıtılır ve istenen ayara gelinceye kadar kapağın düşmesini sağlamaktadır.
  • Otomatik aşırı yükleme koruması: Hidroset sisteminde, demir parçaları ve diğer kırılamayan nesnelerin geçmesine müsaade etmek için alt kapağın aşağı inmesini sağlayan aşırı yük koruması cihazıdır. Kırılamayan nesne, bölümden geçtiğinde otomatik olarak kendi pozisyonunu almaktadır.

Konik kırıcı yataklama ilacı gibi konkasör makineleriniz için gereken çeşitli solüsyonlar/ilaçlar ve her türlü bakım ihtiyacını FABO olarak gerçekleştirmekteyiz. Konik kırıcı fiyatları, konik kırıcı ikinci el, konik kırıcı satılık makinalar gibi pek çok konuda bizimle iletişime geçerek bilgi ve destek alabilirsiniz.

Konkasör Tesisi