Türkiye Mobil Kırıcı

Türkiye Mobil Kırıcı

“Türkiye Mobil Kırıcı” üretimi alanında dünyada son derece iyi bir konumdadır. Ülkede tüm kırıcı çeşitlerinin üretimi gerçekleştirilmekte ve dünya geneline ihraç edilmektedir. Hatta dünyanın en büyük mobil “stone crushing plant” üretimi Türkiye’de Fabo tarafından gerçekleştirilmiştir. Ürün, Pro-150 model ismine sahiptir.

“Türkiye Mobil Kırıcı” çözümleri alanında zengin model çeşitliliğiyle öne çıkmaktadır. Üretici birkaç firma seçeneği olsa da Fabo, yüksek performans ve uzun kullanım ömrü sunan makineleriyle ön plandadır. Makineler, deneyimli mühendis kadrosu ile teknisyenlerin özverili çalışmaları sonucunda üretilmektedir. Bir “taş kırma tesisi” temelde kırıcı makinelerden oluşmaktadır.

“Türkiye Mobil Kırıcı Üretimi”

Stone crushers”, titreşimli elekler ve çimento siloları gibi opsiyonel bileşenlerle birlikte bir kırma eleme tesisini oluşturmaktadır. Bu tesislerde taş veya kayaçlar kırılarak daha küçük parçalara ayrılmaktadır. Kırma işlemi sonrasında elde edilen malzeme, elekler aracılığıyla ayrıştırılır. Böylece benzer boyutlardaki malzemeler gruplandırılmış olur.

Taş kırma makineleri konkasör olarak da isimlendirilir. Konkasörler tarafından kırılarak küçültülen taş malzemeye “aggregate” adı verilir. Agrega, betonun ham maddelerini meydana getiren kum ve çakıl karışımıdır. Bu karışım ile beton üretimi gerçekleştirilebilmektedir. Kırıcılar taşınabilirliklerine göre mobil kırıcılar ve sabit kırıcılar olarak ikiye ayrılabilir.

Mobil kırıcılar bir tır yardımıyla kolaylıkla taşınabilir. Daha az yer kaplar ve farklı bölgelerde devam ettirilecek projeler için uygundur. Ancak üretim hacimleri sabit kırıcılardan daha düşüktür. Kısa vadeli projelerde sıkça tercih edilmektedir. Sabit kırıcılar ise kırma performansları son derece yüksek makinelerdir. Aynı bölgede devam ettirilmesi planlanan projeler için uygundur. Bir sabit kırma eleme tesisi de taşınabilir. Ancak bu daha zor ve maliyetlidir.

turkiye-mobil-kirici

“Mobil Kırıcı Türkiye”

Turkey mobile crusher” üretiminin yaygın olarak yapıldığı bir ülkedir. Dünyanın en büyük mobil konkasörü Fabo tarafından geliştirilmiştir. Performansı da doğru orantılı olarak son derece yüksektir. Bahsi geçen makine Pro-150 model adına sahiptir. 250-350 ton aralığında bir üretim kapasitesi vardır.

Konkasörler;

  • İnşaat
  • Madencilik
  • Geri dönüşüm
  • Peyzaj

Şeklinde sıralanabilecek birçok sektörde kullanılmaktadır. Bu makinelerden belediyeler de faydalanmaktadır.

Paletli mobil kırıcılar ise mobiliteyi bir adım öteye taşımaktadır. Bu makineler palet sayesinde, çalışma sahasında yüksek hareket kabiliyetine sahip olabilmektedir. Üretim kapasiteleri de oldukça yüksektir. Saatte 1 km mesafe kat edebilirler. Yüksek mobiliteye sahip kırıcılar firmaların montaj ve demontaj giderlerini düşürür ve nakliye giderlerini azaltır. Uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Sabit kırıcıların yapabildiği tüm işleri yapabilir.

Mobil kırıcıların en sık kullanıldığı alanlardan biri gezici proje alanlarıdır. Kırma eleme tesisleri genellikle işlenmesi amaçlanan ham maddenin bulunduğu sahaya kurulmaktadır. Bu nedenle dere yatağı ve maden yatağı gibi zorlu alanlarda görev yaparlar.

“Mobil Kırıcılar”

Firmalar, kırıcı tesislerini genellikle uzun dönemli bir yatırım aracı olarak görürler. Bu yüzden var olan proje bittiğinde konkasörleri farklı bir projede görevlendirmek isteyebilirler. Bu aşamada tesisin taşınması ve montajı uğraştırıcı olabilir. Ancak mobil bir tesis, taşınma sırasındaki zahmeti ve masrafı oldukça azaltmaktadır.

Her makine, taş veya kayaçları aynı ölçüde küçültmemektedir. Çünkü her işletme farklı bir amaç için kırma işlemini gerçekleştirebilir. Kırıcılar, malzemeleri küçültme oranlarına göre 3 grupta incelenebilir.

  • Primer (birincil) kırıcılar: İlk aşama kırıcılarıdır. Genellikle orta sertlikteki malzemelerin kırılmasında görev alırlar. Küçültme seviyesi yüksek değildir. Taşlar kabaca kırılmaktadır.
  • Sekonder (ikincil) kırıcılar: Orta veya yüksek sertlik değerindeki malzemelerin kırılmasını sağlarlar. Malzemeleri belli ölçüler dahilinde istenilen incelik düzeyine getirebilirler.
  • Tersiyer (üçüncül) kırıcılar: Malzemeler kum boyutuna gelene kadar küçültme yapabilirler.
Türkiye Mobil Kırıcı

“Kırıcı Çeşitleri”

Kırıcılar sabit veya mobil olması fark etmeksizin çalışma prensiplerine göre üçe ayrılabilirler.

  • Jaw crusher machine”: Mobil “jaw crushers” kırma eylemini, bu esnada uyguladığı yüksek basıncın etkisiyle gerçekleştirmektedir. Böylece büyük ve sert materyaller dahi kırılabilmektedir. Biri sabit diğeri hareketli bir yapıda olan çene benzeri plaklar arasında sıkışan malzemeler kırılmaktadır.
  • Cone crusher”: Hem büyük de hem de kum kadar küçük malzemeler elde etmek amacıyla kullanılabilir. Tüm sertlik düzeylerindeki taş ve cevherleri kırabilir. Malzemeleri sıkıştırma veya kesme kuvvetleri yardımıyla kırarak küçültmektedir.
  • Impact crusher”: Orta ve düşük sertlikteki malzemelerin kırılması için üretilen makinelerdir. İki taşın birbirine çarpmasını sağlayarak kırılmasına neden olur. Sonrasında ise hem üst hem de alt kanatta yer alan çarpma plaklarının hareketi, bu parçaların daha da küçülmesini sağlar.

Her kırıcı tipinin farklı teknik özelliklerle donatılmış alt modelleri bulunmaktadır. Zengin ürün/model çeşitliliği içerisinden projenize en uygun olanı seçerek iyi bir başlangıç yapabilirsiniz. Hangi makineyi veya tesisi tercih edeceğinizden emin değilseniz firmamız uzmanlarından yardım alabilirsiniz.