Konkasör çeşitleri kırıcı ismiyle bilinen ve taş kırma eleme işlemlerinde kullanılan makinelerin, farklı prensiplere göre çalışması amacıyla üretilmiş türleridir.
Konkasör çeşitleri temel olarak birkaç alt tipe ayrılsa da bunlar pek çok farklı işlevi bünyesinde barındıran çok sayıda modeli de ihtiva etmektedir. Üzerinde çalışılan projenin amacına ve özelliklerine göre bir konkasör seçilmelidir.
Konkasör Çeşitleri Nelerdir?
Konkasör tesislerini öncelikle taşınabilirlik durumuna göre ikiye ayırabiliriz:
- Sabit konkasör tesisi
- Mobil konkasör tesisi
Sabit tesisler genellikle daha yüksek üretim hacmine sahiptir ve bir yerden başka bir bölgeye nakledilmeleri görece zordur. Uzun vadeli projelerde ya da sürekli aynı bölgede çalışılması planlanıyorsa idealdir.
Mobil konkasör tesisleri ise genellikle bir tır yardımıyla kolayca taşınabilir. Eğer proje bölgeleri değişiklik gösterecekse ideal makinelerdir. Ayrıca kısa süreli ve birden çok projede kullanılması düşünülüyorsa da mobil tesisler daha kârlı olabilir.
Konkasör Nedir?
Fransızca bir terim olan konkasör, taş kırma makinesi anlamına gelmektedir. Daha çok taş veya maden ocaklarından çıkan büyük kayaların, taşların çeşitli sektörlerde kullanımı için küçük parçalara bölünmesini sağlamaktadır. Bu sayede çakıl, kum ya da kaya tozu elde edilebilmektedir. Bir konkasör tesisi çeşitli tiplerde elek de içermektedir. Böylelikle eleme işlemi de gerçekleştirilebilir.
Konkasör makinesi nedir? Bu makineler, taş veya kayaçları istenen boyutlara gelinceye kadar kırmaktadır. Kayacın türü ve hangi boyutlara gelinceye kadar küçültüleceği konusu, işletmenin faaliyet alanlarına göre değişebilmektedir. Kırıcı makineler, çeşitli otonom sistemlerle donatılsa da insanlar tarafından yönlendirilmektedir. Bu makineleri kullanan kişiye konkasör operatörü denilmektedir.
Konkasör Tesisleri Hangi Bölümlerden Oluşur?
- Konveyör Bantlar
- Besleyici
- Titreşimli Elek
- Bunker
- Kırıcı makine
Şeklinde sıralamak mümkündür. Eğer müşteri, daha fazla ürün depolamak isterse stok bunkerler tesise eklenebilir. Bunların tesise dahil edilmesinin nedeni, besleyici ve elek bölümlerinin daha yüksek bir çalışma potansiyeline ulaşmasıdır. Müşterilerin memnuniyeti için kaliteli malzemeler kullanarak ürün kalitesini, ürünün dayanıklılığını ve performansını artırmak hedefi güdülmektedir.
Peki “Bir konkasör tesisi ne kadar sürede kurulur?” Bu, tesisin niteliğine ve isteğe bağlı donanımlarına göre değişse de çoğunlukla 20 veya 30 gün yeterli olmaktadır.
Konkasör Tesisi Çalışma Prensibi
Kırıcı veya konkasör tesisleri, çalışma prensiplerine göre farklı çeşitleri içermektedir. Bunu da sektörün ihtiyaçları belirlemektedir. Mesela madencilik alanında kaba materyali işlemek için öncelikle primer ve sekonder kırıcılardan yararlanılır. Devamında gerekirse üçüncül tipte bir kırma işlemini de gerçekleştirmek gerekir. Bunu sağlayan konkasörlere ise tersiyer kırıcı denir.
Çalışma ilkelerine göre konkasör çeşitleri şöyledir:
- Çeneli kırıcı
- Darbeli kırıcı
- Konik kırıcı
Bu temel ayrımlara ek, çeşitli alt tipler de tanımlanmıştır. Mesela darbeli kırma makineleri, dik milli kırıcı veya sekonder kırıcı gibi çeşitleri içerebilir.
Kırıcı Tipi | Malzeme Sertliği | Kullanım Alanları |
Çeneli Kırıcı | Yumuşaktan çok serte | Madencilik, taş ocağı, geri dönüşüm, kum-çakıl üretimi |
Konik Kırıcı | Orta sertlikten çok serte | Taş ocakları, kum ve çakıl üretimi |
Darbeli Kırıcı | Yumuşaktan çok serte | Maden ocakları, kum ve çakıl üretimi, geri dönüşüm |
Fabo üretimi bazı sabit ve mobil konkasör çeşitleri ya da modelleri şöyle sıralanabilir;
- Çeneli kırıcı: CLK-90, CLK- 140, MJK-90, MJK-110
- Konik kırıcı: CC-100, CC-200, CC-300, CS-440
- Darbeli kırıcı: Dik milli kırıcı, DMK-03, PDK-120 primer darbeli kırıcı
Mobil Konkasör Tesisleri
Gezici ya da taşınabilir tesisler olarak da anılırlar. Nakliyeleri kolay ve pratiktir. Çok sayıda elemana ihtiyaç yoktur. Bu yüzden yüksek maliyet oluşmaz. Ancak görece daha düşük kapasitede bir üretim sunarlar. Oysa sabit tesisler, kuruldukları alanlarda kalıcı olarak çalışırlar. Bazı örneklerini aşağıdaki listeden görebileceğiniz farklı çeşitleri bulunur:
- Mobil Tersiyer Kırıcı
- Mobil Sekonder Kırıcı
- Mobil Kübikser Kırıcı
- Mobil Çeneli Kırıcı
- Mobil Pdk Kırıcı
- MVSI Serisi Mobil Dik Milli Kırıcılar
Sabit Konkasör Tesisleri
Taş veya maden ocakları ya da inşaat projelerinde ileri düzeyde verimlilik sunan tesislerdir. Tesisteki tüm bileşenler, operatörlerin ve şantiye çalışanlarının güvenliği göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Sabit tesisler kapsamında sunduğumuz bazı ürünlere aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.
- Titreşimli bunkerler
- Çeneli kırıcılar
- Primer darbeli kırıcılar
- Tersiyer kırıcılar
- Konik kırıcılar
- Dik milli kırıcılar
- Titreşimli elekler
- Wobbler besleyici
- Helezon yıkayıcılar
- Susuzlandırma eleği
Türkiye’de Nasıldır?
1970‘lerden beri Türkiye’de kullanılan konkasör tesisleri, artık ülkemizce ihraç edilebilir durumdadır. Gün geçtikçe artan oranlarda Afrika ve Asya ülkelerine tesislerimiz ihraç edilmektedir. Gitgide bu sektörde söz sahibi olan Türkiye, kendi içinde de ileri bir teknolojiye sahiptir. Bu yüzden üretici firmaların sayıları çoğalmış ve sektör büyümüştür.
Bu alanda sadece Türkiye’de değil dünyada da öncü konumda olan Fabo, her sektöre ve ihtiyaca hitap eden yüksek üretim verimliliğine sahip, son derece yüksek kâr sağlama potansiyeli olan satılık konkasör makinelerine sahiptir.
Konkasör çalışma prensibi ya da çeneli kırıcı çalışma prensibi gibi konular hakkında daha fazla bilgi almak veya satın alın taleplerinizi iletmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.